Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

«Εξοικονομώ κατ΄ Οίκον»: 4 τράπεζες θα συνεργαστούν στο πρόγραμμα

Τέσσερις τράπεζες πρόκειται να συνεργαστούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών με την τοποθέτηση κουφωμάτων, διπλών τζαμιών κ.λπ., όπως ανακοίνωσε το ΤΕΜΠΜΕ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ημερησία», οι τέσσερις τράπεζες είναι Εθνική, η Eurobank, η Πειραιώς και η Alpha Bank.
Όταν ξεκινήσει το εν λόγω πρόγραμμα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση σε μία από τις τέσσερις αυτές τράπεζες, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το επιτόκιο των δανείων που θα χορηγήσουν οι τράπεζες θα κυμανθεί μαζί με την επιδότηση γύρω στο 4,93%.
Για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος έχει συσταθεί ειδικό Ταμείο Χαρτοφυλακίου το «Ταμείο Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό δημόσιο, μέσω του ΕΣΠΑ με το ποσό των 241 εκατ. ευρώ.
Στο Ταμείο, συνεπενδύουν οι τράπεζες με ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των 640 εκατ. ευρώ, τα 600 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στην εγχώρια αγορά με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους.
Ενώ, τα υπόλοιπα 40 εκατ. ευρώ θα δοθούν ως κίνητρο με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου για δάνεια σε ιδιοκτήτες κατοικιών χαμηλού εισοδήματος.
Επίσης, μέσω ΕΣΠΑ θα διατεθούν άλλα 155 εκατ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την επιχορήγηση του κόστους της επένδυσης, καθώς και για την κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρητών.
Οι δικαιούχοι χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

-Ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ ή τις 20.000 ευρώ αντιστοίχως .
Στην εν λόγω κατηγορία προβλέπεται η χορήγηση άτοκου δανείου και επιχορήγηση 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.
-Ιδιοκτήτες κατοικιών με ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα από 15.000 ως 30.000 ευρώ ή από 25.000-50.000 ευρώ αντίστοιχα.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν χαμηλότοκο δάνειο και επιπλέον επιχορήγηση για το 15% του προϋπολογισμού.
-Ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ ή 65.000 ευρώ.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν μόνον χαμηλότοκο δάνειο.

1 σχόλιο:

  1. επιτελους μια καλη κινηση γι'αυτους που θελουν να κανουν ενεργειακο το σπιτι τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή